vrijdag 12 december 2008

Sabbats

Hier ga ik iets vertellen over de Sabbats

Onze verering van de Godin en de God en de Natuur laten wij o.a. merken door het vieren van de acht jaarfeesten ofwel de Sabbat s die duidelijk zijn terug te leiden over de seizoenen van het jaar en het leven van plant en dier.Ieder jaar is een cirkel van ontstaan, bestaan en vergaan. Iedere cirkel is compleet maar de einden zullen elkaar nooit raken want het is eigenlijk een spiraal. Het leven van de mens volgt ook een spiraalbeweging. Je wordt geboren, je groeit op, je wordt oud, en je gaat dood om vervolgens weer een nieuw leven te beginnen. Door het vieren van de acht jaarfeesten, kunnen wij een hele hoop leren van ons zelf, door het kijken naar de natuur.Voor de data’s van de Sabbats hebben wij een ezelsbruggetje. Alle Sabbats vallen rond deze datums.
Deze acht feesten zijn:
Samhain 1 november
Yule 21 december
Imbolc 1 februari
Ostara 21 maart
Beltain 1 mei
Litha 21 juni
Lughnasadh 1 augustus
Mabon 21 september

Samhain: Een ander woord voor Samhain is Halloween. Dit feest symboliseert het begin van de donkere tijd en het afsluiten van het jaar. Het is het feest van de doden en een belangrijk onderdeel van deze Sabbath is om hen het licht te laten vinden dat hen naar Zomerland zal leiden. (1November)
Yule: Het Yule feest symboliseert het keerpunt van het duister naar het licht. Ofwel de geboorte van het licht (21 december)
Imbolc: Imbolc geeft de komst aan van het Licht dat tijdens Yule is geboren. Het is de overgang van winter naar lente waarin de lammetjes worden geboren. Het is de tijd voor het zaaien van de nieuwe gewassen de terugkomst van het leven. Een goede tijd voor reiniging en inwijding van nieuwe wicca’s. Ook is het een goede tijd van het jaar om te werken aan je spirituele groei. (1 februari)
Ostara: Dit feest symboliseert het moment van evenwicht. De dag is even lang als de nacht. Het is de tijd van hergeboorte en veranderingen.(21 maart)
Beltain: Dit feest symboliseert de paring van de God met de Godin ofwel de bevruchting zonder welke er niets kan bestaan(1 mei)
Litha: Litha is het zomerfeest en symboliseert het regeren van de God en de Godin over de natuur in alle vormen en alle pracht. Het is het hoogtepunt van het jaar.(21 juni)
Lughnasadh: Dit feest symboliseert het begin van de oogst. En de terugtrekking van de God (1 augustus)
Mabon: Mabon is de herfstequinox ook hier is de dag weer even lang als de nacht.Ook dit feest is aan de oogst gewijd (21 september)

Geen opmerkingen: