donderdag 11 december 2008

Hekserij

Wie op dit blogartikel leest denkt sprookjes tegen te komen zoals 'Hansje en Grietje' of op zoek is naar madame Mik Mak uit de Donald Duck, kan maar beter naar een andere blog surfen.
Heksen en hekserij behoren tot een aloude kunst en traditie, meer nog je kan wel stellen dat heksen tot de gilde van de magiërs behoren behoren.
Er zijn solitaire heksen die hekserij op een ecclectische en eigen wijze bedrijven. Zij wijden zichzelf in en groeien zelf in het heks zijn.
Andere heksen behoren tot een coven of heksenkring die geleid wordt door een hogepriester of priesteres. Deze wijdt de leden van een coven ook in. Om tot een coven te behoren moet je ingewijd zijn door de leider van die bepaalde coven of heksenkring.
Sommige heksen noemen zich 'pagan' (Engels voor 'heidene), anderen noemen zich 'wicca'. Sommige heksen belijden 'wicca' als een godsdienst, waarbij de grote moedergodin en de gehoornde god vereerd worden.
In mijn beleving zijn er evenveel manieren om aan hekserij te doen als er heksen zijn.
Voor mij persoonlijk is deze verering van de 2 goden niet de basisvoorwaarde om jezelf 'heks' of 'wicca' te noemen. De hedendaagse hekserij is gebaseerd op overblijfselen van eenvoudige heidense tradities die doorgegeven zijn via folklore en volksgebruiken. Iemand die in contact staat met de 4 elementen, op het land heeft gewerkt/ gewoond of er zich verbonden mee voelt, zich ontfermt over de zwakkeren en de kunst bezit om anderen te genezen door middel van aangeboren gaves of kennis van natuurlijke geneeswijzen (bvb. kennis van kruiden), voldoet volgens mijn inzichten aan de basiskenmerken van een heks.
Heksen hebben vaak een huisaltaar dat op persoonlijke wijze is opgebouwd. Ook kun je in diverse handboeken tips vinden van hoe je huisaltaar te plaatsen en welke rituele voorwerpen je daarbij nodig hebt.
Verder zijn de seizoensgebonden feesten en rituelen zeer belangrijk voor een heks.
Voor wie bekend is met hekserij hoef ik deze niet op te noemen. Het ligt niet in mijn bedoeling om op deze pagina een volledige handleiding te geven van hoe je heks wordt;)


Wie geïnteresseerd is in hekserij kan een heleboel informatie vinden in vele boeken die de laatste jaren over het onderwerp gepubliceerd zijn. Een bekende Vlaamse auteur is Jan de Zutter.
Verkies je liever het internet om informatie te vergaren, dan kun je o.a. terecht op de volgende forums: op een forum kom je gemakkelijk in contact met anderen die dezelfde interesses delen en kun je door middel van discussie en berichten van mekaar leren.

Geen opmerkingen: